Till julbaket hör de goda saffranslussebullarna.
Annas saftiga
lussekatter
Ingredienser ca
30 st.
50
g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
2 kuvert saffran (1 g)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer russin
1 ägg + 1 msk mjölk till pensling
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
2 kuvert saffran (1 g)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer russin
1 ägg + 1 msk mjölk till pensling
Gör såhär:
Värm
smör och mjölk i en kastrull till 37 grader.
Smula ner jästen i en rymlig bunke.
Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills
all jästen
löst sig.
Blanda i resten av vätskan.
Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
Tillsätt
nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig.
Tillsätt mer
mjöl om det behövs.
Täck
över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
Lyft
upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
Dela
degen i cirka 30 bitar.
Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i
diameter.
Snurra
ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller
klädd med bakplåtspapper.
Tryck
ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till
dubbel storlek.
Sätt
ugnen på 225 grader.
Vispa
upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
Grädda
mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Låt dem svalna på ett galler. Lycka till!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar