lördag 10 december 2011

Lussebullar

Till julbaket hör de goda saffranslussebullarna.




Annas saftiga lussekatter         
Ingredienser                                                             ca 30 st.

50 50 g jäst
55
dl mjölk 3% 

150 g smör
250 250 g kesella
2 2 dl strösocker
2 2 kuvert saffran (1 g)
1 1 tsk salt
16 16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer russin
1 1 ägg + 1 msk mjölk till pensling

Gör såhär: 


Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader.
Smula ner jästen i en rymlig bunke. 


Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills
all jästen löst sig. 
Blanda i resten av vätskan.

Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.



Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. 
Tillsätt mer mjöl om det behövs.

Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.

Dela degen i cirka 30 bitar.
Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.

Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek. 



Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.

Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Låt dem svalna på ett galler. 

Lycka till!!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar